0

Referentie: Bevindingen SLASH9.tv draadloos SWIT-systeem

Over deze referentie

Case:

Wij hebben de SWIT S-4914 met Slash9 Productions gebruikt om de captatie en streaming van de Red Bull Elektropedia Awards te doen in het Flagey gebouw in Brussel. We hadden nood aan een draadloze camera, waarmee we de zaal konden inlopen om nominees en winnaars te volgen vanaf dat hun naam werd afgeroepen tot op het podium. Aangezien we low profile wilden werken, was een bedrade camera met kabelsleper geen optie.

Gebruik:

De SWIT S-4914 was gemakkelijk in gebruik: SDI of HDMI kabel aansluiten aan de ontvanger, beide toestellen aanzetten, en er was beeld. Er zijn niet veel opties op het toestel, dus ook geen settings die verkeerd kunnen staan, het wijst zichzelf uit. We hadden dan ook meteen beeld.

Plaatsing:

De ontvanger hadden we op een lichtstand gezet, die op een plek stond waar hij altijd line of sight had met de zender. Dit om te vermijden dat er te veel mensen tussen de beide units zouden lopen, en het signaal blokkeren.

Extra moeilijkheid:

De zaal in Flagey stond vol met LED schermen en er was redelijk wat draadloos verkeer van microfoons en ENG ploegen. Dit maakte ons initieel wat bang: zou zo een wireless videosignaal betrouwbaar genoeg zijn? Bovendien is het een oud gebouw met dikke muren en grote balkons. Zou ons signaal sterk genoeg zijn om ook in dode hoeken nog te werken?

Werking:

Uiteraard hebben we voor de show begon uitvoerig getest. Eerst buiten aan ons kantoor, waar we met line of sight makkelijk 400 meter konden overbruggen zonder enig verlies. Nadien ook in het Flagey gebouw voor we aan de show begonnen. De SWIT S-4914 bleek moeiteloos in staat om elk hoekje van de zaal te coveren, we hadden nergens verlies, zelfs niet achter de LED schermen. Wanneer we de zaal uitliepen en de hoek omgingen, op zo'n 40 meter van de ontvanger, begon het signaal te degraderen. Dat verbaast mij niets, het zijn immers enorm dikke betonnen muren waar het signaal sowisoo niet door kon. In de zaal echter, zelfs als er wat mensen de line of sight blokkeerden, hadden we overal maximale troughput.

Kwaliteit:

Er zit duidelijk geen compressie op het signaal, we zagen geen artifarcts en zelfs als we gingen pixelpeepen geen verschil met het originele HD signaal dat via onze 3G sdi kabel werd verzonden. Verder hadden we ook geen last van latency: als die er al was, dan was die beperkt tot een miliseconde ofzo, alles kwam gewoon realtime door.

Ergonomie en batterijen:

We hadden eerder al eens geëxperimenteerd met wireless video, maar vonden het niet makkelijk om met grote zenders aan de camera rond te lopen, waar we bovendien constant de batterij van moesten vervangen. De SWIT S-4914 werkt met standaard sony batterijen en is compact. Bovendien is hij gewoon op de camera te monteren zonder veel gewicht of massa toe te voegen. Met een volle batterij konden we makkelijk 3 uur verder, we hebben niet getest tot ze leeg was, want de show duurde niet langer dan dat. Dat het op dezelfde batterij als de camera werkt is echt een plus, zo hoefde de cameraman maar 1 extra batterij op zak te hebben. Handig!

Conclusie:

Voor situaties waar je normaalgezien een kabelsleper moet inzetten, of outdoor waar je verder dan de kabellengte van een sdi kabel moet gaan, is de SWIT S-4914 echt wel een geriefke. Het is een gemakkelijk in te stellen apparaat, waar ook leken meteen mee aan de slag kunnen. De beeldkwaliteit is perfect, en er zit geen latency op. Dat het met standaard Sony batterijen werkt, is een enorme plus. Wat mij betreft een aanrader!

Link naar Facebook Livestream (die we dus produceerde o.a. met het draadloze videosysteem van SWIT)

Credits: Ittai De VreeSLASH9.tv

Neem contact met ons op

Foto's

Gebruikt materiaal